Συνάντηση με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας

Συνάντηση μελών του προγράμματος με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και της ψυχικής υγείας για τις προτεινόμενες αλλαγές στο χώρο των δικαιωμάτων στην ψυχική υγεία.

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών σεμιναρίων του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Απριλίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μια ειδική συνάντηση με ξεχωριστό ενδιαφέρον και βασικό στόχο την προσπάθεια προετοιμασίας και διασφάλισης της επόμενης ημέρας για την προστασία των δικαιωμάτων στην ψυχική υγεία, όπως αυτή τέθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης Πανελλήνιας Συνάντησης για την Ψυχική Υγεία.
Η σύνθεση της ομάδας των συμμετεχόντων καταδεικνύει τη σημασία της συνάντησης, όπου παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, ειδικοί από το χώρο της ψυχικής υγείας και μέλη των φορέων εκπροσώπησης των άμεσα ενδιαφερόμενων (ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οικογενειών τους). Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κ. Κοσμάτος, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κ. Παπαϊωάννου, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ε. Φυτράκης και στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Α. Λύτρα, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α’ ΤΕΙ Αθήνας και εκπρόσωπος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, κ. Μ. Μητροσύλη. Από την πλευρά των φορέων εκπροσώπησης των άμεσα αφορόμενων έδωσε το παρόν η Πρόεδρος του Σωματείου Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση» και ο κ. Χ. Παπαδάκης, Πρόεδρος του Σ.Ο.Ψ.Υ. Κορυδαλλού. Εκ μέρους του φορέα υλοποίησης ΕΚΨ&ΨΥ παρέστη η Αντιπρόεδρος κ. Α. Φραγκούλη, η Διοικητική Υπεύθυνη κ. Κ. Μυλωνοπούλου, ο συντονιστής του Γραφείου Συνηγορίας κ. Α. Λούντζης, ο νομικός κ. Τάκης Βιδάλης (μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής) και η ψυχολόγος Π. Φίτσιου.

Συνάντηση μελών του προγράμματος με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας
Συνάντηση μελών του προγράμματος με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας

Αφετηρία της συζήτησης αποτέλεσαν οι συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσαν τα μέλη της ομάδας έργου για την συνέχιση της λειτουργίας του Γραφείου Συνηγορίας, για δυνητικές νομοθετικές βελτιώσεις καθώς και την ενσωμάτωση μαθημάτων σχετικά με την ψυχική υγεία στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Επιπρόσθετα, οι τοποθετήσεις και οι παρεμβάσεις από εκπροσώπους των άμεσα ενδιαφερομένων (ληπτών και οικείων τους) συνέβαλαν καθοριστικά στο να πραγματοποιηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος που κατάφερε να αναδείξει την κομβική σημασία της στήριξης των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους σε θέματα που αφορούν την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η διατήρηση της δυναμικής που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και το ουσιαστικό ενδιαφέρον που επέδειξε η Πολιτεία-μέσω των Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Προϊσταμένης της Δ.Ψ.Υ. του Υπουργείου Υγείας-προκειμένου να συμβάλουμε ουσιαστικά σε κάποιες αλλαγές που θα βελτιώσουν έμπρακτα τις συνθήκες θεραπείας και διαβίωσης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση δεσμευτήκαμε να κινηθούμε διατηρώντας την επικοινωνία και τις συνέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου.
Ευχαριστούμε πολύ όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης και ιδίως το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία στο χώρο του.

Share This:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.