24 Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο

24 Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο

Συμμετοχή του προγράμματος
«Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία»

Η εποχή της αυτονομίας

Εκπρόσωποι του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία» έλαβαν μέρος στο 24ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο, που διεξήχθη στις 14-17 Απριλίου 2016 στην Αλεξανδρούπολη. Σε ένα πλαίσιο προσανατολισμένο στην εποχή της αυτονομίας και στις προκλήσεις της τόσο για άτομα με ψυχικές διαταραχές όσο και για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι νομικοί και κλινικοί επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος τοποθετήθηκαν σχετικά με την έννοια και την έκταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και τις προβληματικές που αναφύονται στον χώρο της ψυχικής υγείας.

Οι νομικοί του προγράμματος Ρένια Πουρνάρα και Αλέξανδρος Λούντζης αναφέρθηκαν στην έννοια και το περιεχόμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον τρόπο που αυτά αναπτύσσονται στο χώρο της ψυχικής υγείας. Στη συνέχεια, εστίασαν στη δράση και τα αποτελέσματα του Γραφείου Συνηγορίας στους έντεκα(11) πιλοτικούς μήνες λειτουργίας του, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην έννοια και τους τρόπους εφαρμογής του θεσμού της Συνηγορίας στην χώρα μας.

Η εισήγησή τους ήρθε να συμπληρώσει τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες που προηγήθηκαν στο ίδιο τραπέζι από εκπροσώπους της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ). Η ΝτίναΤοπάληπεριέγραψε με γλαφυρότητα τις ομάδες αυτοβοήθειας που γίνονται σε δομές της εταιρίας και πόσο αυτές έχουν συμβάλει στην ενδυνάμωση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ η Αγγελική Γιαντσελίδου και η ΑρσενίαΜαλακόζηαναφέρθηκαν στην έννοια της ανάρρωσης και ενδυνάμωσης, καθώς και σε βασικά άρθρατης Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίεςαντίστοιχα. Η επιστημονική διευθύντρια της εταιρίας Μαρία Λαζαρίδου επισήμανε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα τήρησης, αλλά και παραβίασης της Σύμβασης στην ελληνική πραγματικότητα.

Τέλος, πολύ συγκινητική ήταν η κατάθεση της βιωματικής εμπειρίας του λήπτη υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κ. Ντούβα, σχετικά με τη συμβολή των ομάδων αυτοβοήθειας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ψυχικά πασχόντων.Το τραπέζι συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής Δ.Π.Θ, κος Μ. Λειβαδίτης.

Share This:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.